Avainsanat

,

Tänä aamuna silmiini osui Helsingin Sanomien artikkeli keskenmenoista ja miten naiset ovat monesti kokeneet, että siihen liittyvä tunteet ohitetaan olankohautuksella julkisessa sairaanhoidossa. Tuntuu, että keskenmeno on edelleen tabu, vaikka tutkimusten mukaan se koskettaa kuitenkin yllättävänkin suurta osaa meistä.

Artikkelin lukeminen nosti omat muistot pintaan. Pahin tunnevyöry on ohitettu jo vuosia sitten ja olen puhunut asiasta avoimesti lähipiirilleni. Silti aina välillä se saa kyyneleet kohoamaan silmäkulmaan. Voi olla, että tulee aina saamaan. Artikkelissa kerrottiin jonkun surreen omaa keskenmenoaa vielä isoäitinäkin. Ei kai näin suuret elämässä koetut menetykset mihinkään häviä ajan mittaan, eihän sitä kuollutta läheistäänkään unohda vaikkei hän ole enää läsnä.

Lontoossa on muutama paikka, jotka tulevat aina muistuttamaan siitä päivästä. On tavaratalo, jossa en enää mielelläni käy ja aukio, jonka ohi kulkiessa mahaa vihlaisee väkisinkin. Muistan sen hämmentävän tunteen, kun et tajua yhtään mitä tapahtuu vaikka samaan aikaan aavistat tasan tarkkaan mistä on kyse. Meni viikko ennen kuin osasin edes itkeä asiaa. Sen jälkeen siitä ei hetkeen tullutkaan loppua. Todellisuuden iskettyä kasvoille kesti todella kauan päästä takaisin jaloilleen.

Toivon todella, että kuka ikinä joutuu keskenmenon kohtaamaan, hänellä on ymmärtäviä ja ihania ystäviä ja läheisiä ympärillään. Vaikka samaan aikaan keskenmeno on äärimmäisen henkilökohtainen kokemus, jota kukaan muu kuin sinä itse ei voi ymmärtää ja kokea samalla tavalla, niin silti jokaisella ystävällisellä lohdutuksen sanalla on iso merkitys. Ei ole oikeita sanoja, eikä oikeaa tapaa – tärkeintä on vain olla läsnä.

Kunpa terveydenhuollon ammattilaisetkin saisivat koulutusta siihen kuinka keskenmenon kokeneen naisen voi kohdata inhimmillisesti ja ymmärtäen. Pienikin ripaus empatiaa saa ihmeitä aikaan!

Paljon voimia kaikille teille, jotka olette keskenmenon kokeneet. Vain puhumalla asiasta avoimesti ja tuomalla epäkohtia esille voimme saada muutosta aikaan. Together we are stronger.

Linkki HS:n artikkeliin: http://www.hs.fi/kaupunki/a1448610048652?jako=ec3d33a89a7d5592815c2b222caae8fd&ref=tf_iHSisboksi-etusivu&utm_campaign=tf-hs&utm_source=iltasanomat.fi&utm_medium=tf-desktop&utm_content=frontpage

Mainokset